Om mig

Mitt foto
Välkommen till min blogg! Ett av mina stora intressen, både privat och i mitt arbete är att resa, besöka både hotell och restauranger. Här delar jag med mig av mina intryck och upplevelser. Hoppas det ger dig inspiration att besöka de platser jag skriver om.

onsdag 22 april 2009

Resdagbok studieresa till Sydafrika!


Efter många härliga och trevliga minnen är jag hemma i Sverige igen efter en studieresa med mina KY- studerande inom Hotel & Restaurant Management. Resan har varit mycket givande och vi har alla utvecklat ett nytt perspektiv och många nya kunskaper inom turism, hotell och restaurang näringen. Här nedan kan ni läsa om alla våra upplevelser och intryck vi fått.


Avresa söndag den 11 April

Resan började från Jönköping kl. 00.00 med bil till Arlanda. Avgångstiden för flyget till Amsterdam var kl. 6.20 där vi bytte flight till Kapstaden. I Amsterdam fick vi dock lite problem med tullen eftersom jag hade glömt en braständare i min ryggsäck vilket såg ut som en pistol i röntgen. Detta gjorde att tulltjänstemännen misstänkte att våra presenter som bestod av ljuslyktor i kristall var bomber men efter en förklaring och öppnande av presenter så kom vi med planet till Kapstaden. Efter 11 timmars flygresa landande vi i Kapstaden där vår transfer till flygplatsen väntade och tog oss snabbt till hotell Ritz som ligger centralt i Kapstaden. Hotellet är ett tre stjärnigt hotell och billigt som vi endast hade betalat ca 250 kr/person per natt inkl frukost. Rummen var bra och vi fick ett rum med underbar utsikt över vattnet och den nya fotbollsarenan som byggs inför VM i fotboll 2010. Vi var alla trötta och hungriga och vi intog därför hotellets bar på 21 våningen. Tyvärr var köket stängt och vi serverades endast popcorn, kaffe, öl, vin och drinkar. Vi var alla mycket trötta efter en resa på 24 timmar och gick sedan till sängs och sov gott.

Måndag den 13 April



Första dagen var vilodag och vi började med frukost på hotellet för att sen vila ut oss och njuta av solen vid polen. Efter en långpromenad och en mycket god lunch var det dags för första lektionen och planering av veckan.

Syftet med vår resa var att utveckla nätverk med andra studerande och vi gick igenom vår presentation som vi ska genomföra på The Privat Hotel School i Stellenbosch. Ett annat syfte med resan var att de studerande ska utveckla ett internationellt perspektiv på hotell- och restaurangbranschen. Vi fortsatte därför en diskussion om vilka våra första intryck var när det gäller ledarskap, service och förväntningar från gäster och kunder.

Vi hade alla upplevt servicen lite egendomlig för vi hade ett par gånger mötts av en nonchalans, där personalen inte känts tillmötesgående och det förvånade oss. Ett exempel är vårt första möte i passkontrollen på flygplatsen då vi möttes av ganska otrevlig personal för att vi inte stod i rätt kö? I receptionen på hotellet fick vi flera gånger be om att få checka in, fast att det inte var kö och vi fick tjata oss till våra nycklar till rummen.

En oväntad och annan service upptäcktes i restaurangen och baren. Askkoppar byttes otroligt snabbt, och vinet fick vi inte hälla upp själva för då var de snabbt framme och påpekade att det var deras jobb. Det kändes som att servitören upplevde att vi inte var nöjda med servicen för att vi själva hällde upp mer vin i glasen. Vi har även fått en oväntad kompensation som vi inte bad om för att vi fick vänta för länge på en Caffe latte.

Det är många anställda och alla har sina egna arbetsuppgifter och vi har fått känslan av att ingen vågar ta egna beslut, vi har ofta fått höra från personalen att de ska prata med ”Managern”. Vi förde en bra diskussion om ledarskap och varför ledarskapet var som det var och vad som påverkar att personal tar eget initiativ och ansvar. I tidigare undervisning har vi både diskuterat situationsanpassat och pedagogiskt ledarskap. I diskussionen kom vi fram till att det är mycket som påverkar ledarskapet. Det är inte bara den teoretiska kunskapen utan också andra faktorer som personalens bakgrund, kultur och traditioner som påverkar hur teori kan omsättas i praktiken. Vi kom även fram till att vi tror att uppfostran i hemmet och skolan påverkar vilka förväntningar personalen har på en ledare. En stark styrnig av individen i hemmet och skola leder oftast till att personen är van att styras och förväntas få tydliga direktiv och får svårare att ta egna initiativ medans en individ som fått en friare uppfostran och fått ta mycket eget ansvar ofta förväntar sig att få ta eget ansvar och inte vill bli styrd.

Vi avlutade dagen med gemensam middag på ”The Top of the Ritz Restaurant” som ligger på 21 våningen på Hotel Ritz. Restaurangen hade en underbar utsikt över Indiska Oceanen, Table Mountain och Cape Town. Den sittande delen av den runda restaurangen snurrade runt och vi fick en varierande utsikt. Maten och vinet var underbart gott och vi fick snabbt en känsla av det goda som Sydafrika erbjuder.

Våra studerande var på glatt humör men gladast var nog både Caroline och Cecilia som framåt kvällen intog flygen som fanns i restaurangen och vi fick uppleva som vi kallar dold kunskap hos våra studerande!

Tisdag den 14 april
Syftet med dagen var att få kunskap om landets turistattraktioner och hur branschen arbetar med att organisera och paketerar utflykter för att få idéer om hur vi i Sverige skulle kunna utveckla arbetsområdet.

På morgonen kl 9.00 hämtade vår guide Mark oss för en heldags guidad tur. Dagen inleddes med ett besök på Table Mountain som ligger bara fem minuters resa från hotellet. En linbana tog oss upp till toppen av bergen. Utsikten var enorm och vi kunde se alla bergstoppar och Klippton, Lions Head, Sea Point och Roben Island. Mark berättade att de första som upptäckte Sydafrika var portugiser som i slutet på 1400-talet sökte vägar mot den indiska Oceanens kust för transportera av kryddor. Holländarna placerade sig i Sydafrika eftersom det var en strategisks plats för handel. Storbritannien intog Sydafrika i slutet på 1700-talet och Sydafrika blev en engelsk koloni och staden Cape Town uppstod. Under kriget övertog Tyskland med sin starka krigsmakt makten över Sydafrika och området ansågs vara bra strategiskt under kriget. I Sydafrika är det 45 miljoner invånare varav 9 miljoner bor i Kapstaden och i landet utövas 11 olika språk

Turen gick sen till västkusten mot den sydligaste delen av Sydafrika. Vi åkte genom de lyxiga kvarterna vid havet, där priset på en villa ligger på ca 45 miljoner Rand. Vi stannade vid Camps Bay som är en under bar strand vid Atlanten. Vi åkte vidare till östkusten och Indiska Oceanen och vi fick se de fina långa vita sandstränderna. Resan fortsatte genom Table Mountains nationalpark, där fick vi uppleva både vilda babianer, zebror och strutsar. I slutet av nationalparken stannade vi i Cape Point, en av Sydafrikas sydligaste uddar. Cape Point är känt från andra världskrigets utposter för tyskarna i kriget mot Japanen. Under kriget låg det ca 50 ubåtar i området. Vid udden möts atlanten och den Indiska Oceanen och det var en underbar utsikt. På Cape Point intog vi en traditionell lunch som bestod av ett stort fat med marinerade ugnsstekta jätteräkor med ris och grönsaker som var mycket god.

Hemresan gick via västkusten mot Simons Town. Där stannade vi och tittade på en koloni av 2 500 pigviner. Resan fortsatte sedan förbi fängelset där ANC- ledaren Nelson Mandela tillbringade sin sista tid i fängelse innan han efter förhandlingar om svartas frihet och rösträtt frigavs. Han valdes senare till landets president 1994-1999. Idag leds landet av Thabo Mbeki som president.



Efter många nya intryck och upplevelser avlutade vi dagen med middag på hotellet och en lugn kväll.
Onsdag den 15 April


Dagen inleddes med ett besök hos den stora vinproducenten Durbanville Hills. Företaget består av sex vingårdar som tillsammans bedriver en stor fabrik och tillverkar tillsammans 11 miljoner liter vin/år. Vi guidades runt i den toppmoderna fabriken. Guiden berättade om tillverkningsprocessen som bestod av allt från de handplockade druvorna till det färdiga vinet samt om hur fabriken tog tillvara på alla råvaror, även skalen från vindruvan gick tillbaka som foder till djuren på gårdarna. Besöket avslutades med provning av sex olika viner som produceras i fabriken och alla var av mycket bra kvalité. Vi avslutade sista provningen ute på terrassen med ett underbart väder och utsikt över vingårdarna. Vi köpte alla med oss många fina viner som vi ska transportera hem.

Några av dagen studerande var Sandra och Maja som turades om att sitta på golvet i bussen under resan eftersom företaget bokat för liten buss! I Afrika är det inte antalet sittplatser som avgör hur många som kan åka med i en buss utan hur många personer som går in i en buss, avgör hur många som kan åka med!

Torsdag den 16 April

Syftet idag var att besöka The Privat Hotel School för att utveckla kontakter och nätverk med andra studerande inför framtida samverkan samt att fördjupa vår branschkunskap för att få ett internationellt perspektiv.

Vår transfer hämtade oss kl. 7.30 och körde oss till The Privat Hotel Schools training center som ligger mellan vingårdarna utanför Stellenbosch. När vi kom fram till skolan tog lärare och studerande mot oss och vi inledde dagen med afrikanskt te. De studerande på skolan hade lektion i restaurangkök och vi deltog i lektionen som avslutades med att tillaga afrikansk lunch.


De svenska och afrikanska studerande blandades i samma grupper i köket och tillagade tillsammans lunchen som bestod av de afrikanska rätterna Biltong Suop, Bobotie, Saffran Flower ris och Date & tomato chutney.


Efter en mycket givande lunch med många samtal tog oss transfern till vingårdarna Delheim och Muratie som låg bredvid skolan. Där fick vi föredrag om de viner som produceras på gårdarna i kombination med provning av deras eget vin. Vi konstaterade att det ar en stor kontrast till den stora vinproducenten i Durbanville Hills och besöket var ett mycket givande besök.

Vi avslutade dagen med ett besök på Lanzerac Hotel och Spa i Stellenbosch. Hotellet är ett femstjärnigt lyxhotell och där besökte vi presidentsviten som används för olika toppmöten av politiker och affärsmän. Säkerheten på hotellet var hög och vi konstaterade att servicen var utöver det vanliga. Positivt och personlig service utifrån individuella behov och integritet var viktigt och en stor skillnad mot hotellet vi bor på. Många tankar och reflektioner kom som vi tar med oss hem till Sverige. En viktig del som vi upptäckt var att säkerheten på hotellet är mycket viktigt för internationella gäster.

Efter alla vingårds besök är det ingen som inte noterats Lisas engagemang och intresse för vin, det är svårt att slå hennes kommentar under vinprovningen ”om jag dör nu, så dör jag lycklig”. Lisa fick även med charm och engagemang representanten på vingården Delheim att plocka fram ett extra fint årgångsvin för en extra provning!

Efter en mycket händelserik dag avslutade vi dagen på hotellrummet med lite mat via romservice och en god natts sömn.

Fredag den 17 april
Idag var det vår tur att föreläsa på The Privat Hotel Schools training center. Vi föreläste om vår skola, turismen i Sverige samt hotell och restaurangbranschen. Lite nervositet spred sig hos våra svenska studerande när de upptäckte att det var 50 studerande och alla i kostym. Att föreläsa på engelska för en grupp som denna samt i ett annat land var en stor prestation för våra studerande men som alla klarade mycket bra. Vår förläsning mottogs mycket positivt och vi fick mycket frågor om Sverige och branschen. Vi avlutade med en sill lunch med tillbehören snaps, knäckebröd och polkagrisar och allt var mycket uppskattat.

På eftermiddagen åkte vi till det berömda hotellet Grand Rouch som ligger i den lilla staden Paarl. Det är ett bröllopshotell som utsett som ”South Africas Hotel of the Year”. Hotellet är en renoverad gammal vingård där alla byggnaderna bevarats. Hotellet ligger mycket vackert i en dal mellan vinodlingarna och bergen. Rummen är i olika byggnader på gården och alla har sin egen bakgrund och historia. Gästerna bor avskilt från varandra i lugn och ro med en underbar utsikt över vinrankorna. På gården finns även ett kapell, festvåning och hotellet tillverkar sitt eget vin. Hotellet arrangerar flera bröllop i veckan, även utomhus och servicen är mycket hög. Besöket avslutades med att vi bjöds på ett glas champagne. De studerande visade ett mycket stort intresse för besöket och fick många idéer om hur likande hotell skulle kunna utvecklas i Sverige.

Under hemresan till Kapstaden fick vi uppleva kontrasten av det lyxhotell vi besökt. Resan gick förbi några av de stora kåkstäderna som byggdes under apartheid för svarta. Idag bor det fortfarande många människor i dessa områden och vi berördes alla starkt av den misär som fanns i området. Vi hade nog alla svårt att förstå hur ett rikt land som Sydafrika, kan tillåta att människor lever under förhållanden som dessa.

De studerande som både genomförde ett föredrag utöver det vanliga om turismen i Sverige var Caroline och Cecilia, men den studerande som överraskade mest var nog Arvid, han genomförde en mycket bra och saklig presentation på engelska!

Efter att vi alla haft kostymer i 30 graders värme i två dagar var vi väldigt glada när vi kom tillbaka till hotellet och våra kostymer åkte i garderoben i en rasande fart och vi intog alla poolområdet.

Dagen avslutades lite olika för oss, några av de studerande fortsatte till Camps Bay och njöt av de goda skaldjurs och fiskrätter. Vi andra var väldigt trötta och somnade tidigt!



Lördag den 18 April
Kommande dagar var fri planering och valfria aktiviteter. Eftersom vi vaknade till en mulen och lite regning dag åkte vi tillsammans med några studerande till Longstreet på marknad och shopping. Där shoppade vi både kläder till examensfesten och presenter men vi fick även se och uppleva traditionell afrikans dans på gatorna.

Dagens proffs i prutning var Anna och till slut överlät jag mina inköp till henne!

På kvällen åkte vi tillsammans till Mama Africa som är en traditionell afrikansk restaurang där vi smakade krokodilkött och lyssnade på traditionell afrikans grupp spelade live musik.














Söndag den 19 April
Idag regnar det och blåser och det är vilodag för de flesta men jag och Carina var dock uppe tidigt och tog en långpromenad till Water front, hamnen i Kapstaden som gjorts om till shoppingcentrum och museum. I området genomfördes handel till alla världens hörn och det finns mycket historia i området. Ön Robben Island ligger strax utanför hamnen och båtar utgår därifrån till ön. I hamnen finns även en byggnad till minne av Nelson Mandela.

Idag kom vi fram till att en bra sak som finns på vårt hotell är traveldisk som finns i lobbyn, där kan man boka alla utflykter och transfer. En av våra studerande, Maja har tillbringat många timmar där och blivit expert på att förhandla bra priser på alla utflykter. Vi konstaterade även att det var väldigt praktiskt och att vi saknar liknande service i Sverige.

Kvällen ägnade vi åt att sammanställa vår reseberättelse och alla bilder.

Måndag den 20 April
Idag åkte de flesta studerande på hajdykning i Atlanten. Det var storm och alla utom Allan blev sjösjuk. Studenterna fick hoppa i vattnet med våtdräkter i en bur som sänktes ned. En kall upplevelse för de flesta eftersom våtdräkterna läckte in vatten. Alla kom dock hem välbehållna men väldigt trötta.

Jag och Carina tog en långpromenad till Camps Bay, när vi gick var det strålande sol men efter lunchen blåste det upp till storm och vi fick snabbt ta oss tillbaka till hotellet. Eftersom vi tog en taxi som inte stod längst fram i kön fick vi uppleva ett jättebråk mellan taxi chaufförerna vilket berodde på att framför den taxin vi valde stod det en oregistrerad trasig bil och den chauffören ansåg att vi skulle ta hans taxi men vi valde den nyare som kändes säkrare men efter en stund kom vi iväg. Väl hemma på hotellet tog vi en kaffe i baren och där råkade jag välta en stor glasvas som gick i tusen bitar. Sen vart det en lugn middag på hotellet!


Tisdag den 21 April
Några studerande åkte idag väg på Safari medans vi jobbade vidare på vår rapport om resan.

På kvällen besökte vi Camps Bay och en restaurang som heter ”Codfather” en känd fisk- och skaldjursrestaurang. Maten var underbar och vi njöt av både stora humrar och jätteräkor samt härligt vitt vin till.

Onsdag den 22 April
Idag är det vår sista dag i Sydafrika , vi började med en sen frukost och utcheckning. Senare på eftermiddagen samlades vi för en slutsummering av veckan som varit. Vi kom fram till att vi är mest imponerade av restaurangernas höga nivå på att kombinera mat och dryck och sättet att profilera sitt koncept samt ta tillvara på regional och lokala produkter. Servicenivån har generellt sett varit mycket bra men inom reception finns det stora brister. Tillgängligheten av turismaktivteter på hotellen är mycket hög, där har vi mycket att lära och utveckla i Sverige.
Vi hade även en bra diskussion om hur ledarskapet påverkar organisationen och utvecklingen av högre kvalité inom en organisation.

På kvällen gick resan hem och självklart vart jag och Carina stoppade vid incheckningen men inga studerande. Eftersom det kostade 300 kr/kg övervikt så fick vi erbjudandet att lägga över 6 kg bagage från min resväska till Carinas handbagage så uppstod lite turbulens. Efter en stund fick vi upp våra väskor för incheckning. När väskorna skulle åka i väg på bandet så gick låset på min väska upp och personalen fick inte igen låset. Då vart jag tvungen att hoppa upp på vågen och rullbandet och stänga väskan. På andra sidan såg all mina studerande mig genom ett glasfönster och alla trodde personalen även vägde in mig för att kolla övervikten!

När vi efter 12 timmar landade i Amsterdam var jag väldigt trött. När vi kom ut ur planet så samlades vi en kort stund men vi hade alla bråttom till toaletter, även jag. När jag kom in på toaletten kom jag på att jag glömt min ryggsäck utanför. Gick ut för att hämta den men den var omringad av fem säkerhetsvakter med fullt pådrag som trodde att det var en bomb i väskan!


De studerande har arbetat med två stora uppgifter under tiden vi varit i Sydafrika som de ska presentera för övriga studerande och branschen i samband med examenspresentationerna den 19 Maj!

Jag är dock övertygad om att denna resa har varit mycket givande och utvecklande för både oss och vår utbildning och vi är alla tacksamma att vi kunde genomföra resan. Kändes dock rätt skönt att vara hemma i Sverige igen efter alla upplevelser!




Inga kommentarer:

Bloggintresserade